پایگاه اطلاع رسانی دهتل

پایگاه اطلاع رسانی دهتل

شهر سنگ نگاره ها
پایگاه اطلاع رسانی دهتل

پایگاه اطلاع رسانی دهتل

شهر سنگ نگاره ها

آثار تمدن ایلام کهن در سنگ نگاره های دهتل

یکی از مهمترین اقوامی که هنگام ورود آریایی ها به ایران در ایران زندگی می کردند ایلامی ها بودند.

ایلامی ها چندین قوم بودند که از سه، تا هزار سال قبل از میلاد در منطقه وسیعی در جنوب غربی ایران زندگی میکردند و تمدن آنها 645 سال قبل از میلاد منقرض شد.

 به گفته مورخین و محققین، مناطق زندگی ایلامی ها طبق تقسیمات کشوری امروز ایران شامل: خوزستان، فارس، ایلام و بخش هایی از استان های بوشهر، کرمان، لرستان و کردستان و کوه های بختیاری است. اما سرزمین اصلی ایلامی ها شمال خوزستان بوده است.

از آنجاییکه مناطق غرب استان هرمزگان بین دو استان فارس و بوشهر که از سکونت گاه های ایلامی ها بوده، قرار دارد شاید بتوان گفت که این منطقه نیز شامل حوزه زندگی ایلامی ها بوده است.

دهستان دهتل در شهرستان بستک واقع در غرب هرمزگان، دارای محوطه ای بسیار وسیع از سنگ نگار ها است. در این میان نقوش مختلفی از جمله : بز کوهی، انسان، گرگ و روباه، آهو و گوزن، شتر واسب، گیاه و درخت، لاک پشت، صحنه های شکار، رقص دسته جمعی، خطوط  ایلامی و پهلوی و ... به چشم می خورد. 

 

 

یافته های جدید خطوط مخطط ( هندسی)  مربوط به ایلامیان در محوطه سنگ نگاره های دهتل می تواند نگرشی جدید در خصوص تمدن ایلام و همچنین سنگ نگاره ها را درپیش روی پژوهشگران، و دانشجویان رشته مردم شناسی و باستان شناسی و دیگر رشته های مربوطه پدید آورد.

وجود نقوش لوزی، مربع و اشکال هندسی دیگر در کنار نقش بز کوهی که 90 درصد نقوش سنگ نگاره ها را شامل می شود شباهتی نزدیک به خط مخطط (هندسی) ایلامیان کهن دارد و طبق گزارش دهمین همایش انجمن زمین شناسی ایران اوج هنر ترسیم نقوش بز کوهی در دوره تمدن ایلام کهن بوده است.

پروفسور والتر هینتس Walther Hinz  در کتاب یافته های تازه از ایران باستان این خطوط را مخطط یا هندسی (Strichschrift) نامیده است.  

 

منابع:

کتاب: سنگ نگاره های ایران ( نماد های اندیشه نگار). محمد ناصری فرد.1388

http://tarikhema.parsiblog.com/Archive36768.htm

نظرات 2 + ارسال نظر
لاری شنبه 28 خرداد‌ماه سال 1390 ساعت 08:51

سلام

دهستان دهتل در شهرستان بستک واقع در غرب هرمزگان، دارای محوطه ای بسیار وسیع از سنگ نگاره ها است. در این میان نقوش مختلفی از جمله : بز کوهی، انسان، گرگ و روباه، آهو و گوزن، شتر واسب، گیاه و درخت، لاک پشت، صحنه های شکار، رقص دسته جمعی، خطوط ایلامی و پهلوی و ... به چشم می خورد.

چند خط بالا از موضوع وبلاگ به درستی نشان از احترام نیاکان ما به محیط زیست و حقوق انسان ها و سایر زیستوران دارد.
ستم ما به محیط زیست باعث رخت بر بستن بسیاری از زیستوران در کشور شده است.
در دهتل و پیرامون آن- اما- نمی دانم.
اگر پستی را به محیط زیست گیاهی و جانوری اکنون دهتل و بستک بپردازید سپاسگزار خواهم شد.

سلام و درود بر شما همراه همیشگی

نیاکان ما که در در هزاره های قبل در این دیار می زیسته اند برای احترام و نقل تاریخ خود به نسل بعد این نگاره ها را حکاکی کرده اند تا امروز ما به راز و رمز های نهفته در تاریخی بسیار دور پی ببریم.
اما متاسفانه عدم اطلاع ما انسان ها و همچنین عدم مسئولیت در قبال تاریخ و پیشینه خود موجب شده تا نه اینکه به آن بها نداده بلکه موجب تخرب و نابودی آن نیز شویم.
انشاالله مطلبی را در همین موضوع در پست های بعد خواهم نوشت.

با تشکر و آرزوی موفقیت و بهروزی برای شما

مریم چهارشنبه 8 تیر‌ماه سال 1390 ساعت 18:28 http://dibacheye-moalem.blogfa.com

سپاس از شما که زبان گویای این نشانه های تمدن مائید
شاید با انعکاس این خبرها کمی از یکنواختی اندیشه هایمان در مورد گذشتگان به در آییم و با نگاهی فهیم تر به معدن غنی تمدن دیرینه ی خود بنگریم. اگرچه تنها توجه خالی ٬دردی از دردهای ناگفته ی آنها دوا نمی کند اما شاید تسکینی باشد بر تمام این مدتی که در تنهایی خود ٬ غربت بی مهری ما را تحمل کرده اند.
موفق باشید.

سلام

مطالعه و توجه به زندگی نیاکان و گذشتگانمان ارزش نهادن به خود و آینده خود است. اجداد ما در ادوار کهن به هر طریقی که در توانشان بوده و با هر ابزار و وسایلی همواره کوشیده اند تفکرات و علایق خود را حتی با ترسیم نقشی ساده به ما برسانند و کوتاهی ما در برابر این آثار یعنی بی ارزش شمردن خویش!

متاسفانه در کشور ما روز به روز بر بی توجهی به اثار و فرهنگ اجدادی ما افزوده می شود و کمتر کسی است که سعی بر حفظ و گسترش آن داشته باشد.

" از حضور گرم و نظرات ارزشمند شما بسیار خرسندم."

موفق و سربلند باشید.

ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد